CERKVENO LETO

Naša srca mu pojejo sveto pesem ljubezni in hvaležnosti. Tudi liturgična besedila naglašajo veselje, o tem pričuje spev Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se, Gospod je blizu. Njegov prihod je prihod Njegove Ljubezni; približalo se je Božje kraljestvo, Bog se je dotaknil človeka, da bi začel človek bivati na Božji način. Bog postane človek; tako je nam skozi Jezusovo človeško naravo odprta pot v eshatološko resničnost. Eshatologija vsebuje večnost, presega koordinate našega časa, je onkraj zgodovine (metazgodovina).

 

Da bi izvršil naše odrešenje, se je Božji Sin učlovečil, postal je resnično človek (Jn 1,14).

 

Poglabljamo se v skrivnost Kristusovega rojstva, odrešenja; v vzvišeno zastonjsko Božjo ljubezen, ki je iz posledic izvirnega greha, nastalih zaradi človekove neodgovornosti, »naredila« odrešenje. Jezus Kristus (ime Jezus pomeni Bog rešuje, Kristus pa Maziljenec, Mesija) odrešuje vsakršno človeško situacijo, trpljenje spremeni v odrešenje, še več: v vstajenje. Čudež ljubezni: združenje Boga in človeka – posvečena, blagoslovljena Ljubezen. Odrešenik vstopi v vsako stisko, da jo odreši: rojstvo v hlevu (revščina), prve priče rojstva so pastirji (vsak človek je spoštovan, dostojanstven, Božja podoba, ne glede na položaj), javno delovanje, čudeži (pomoč ljudem, odrešenje njihovih stisk, novo življenje), smrt na križu (strahotna, nedolžna umiranja ljudi), vstajenje (nov način bivanja v večnosti, poveličana materija). Nastopila je polnost časov.

 

Pričakovanje prihoda Božje Ljubezni (čas priprave, ki nas uvaja v: prazničnost, veselje,  načrtovanje,  pripravo ustreznega vzdušja, v slovesno bogoslužje), notranje priprave (sprava), obreda (deleženje pri sveti maši) ter darežljivosti/obdarovanja (majhne pozornosti) v praznovanju dogodkov iz našega življenja nas dviga, presega, da se kristjani vnaprej veselimo večnega praznika v eshatološkem pomenu.

 

»Glejte, zdaj je tisti milostni čas!«

»Bog je namreč svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega sina.«

 

GOSPOD, OZDRAVI,

KAR JE RANJENO,

UPOGNI, KAR JE TRDO,

OGREJ, KAR JE MRZLO.

 

 

Darja Krajnc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje objavljeno

Stik z nami

  • home Župnija Marija, Mati Cerkve Maribor - Pobrežje .
  • phone+386 2 4800110 (8:00 - 10:00 in 16:30 - 17:30)
  • mailmarijamaticerkve@gmail.com
  • mapKosovelova ulica 1A

Ohranite stik z nami