Immaculata - koncert

IMMACULATA - Marija Brezmadežna

Adventni koncert Komornega zbora Hugo Wolf ob 200. obletnici kapele na Piramidi (11. december 2021).

Komorni zbor Hugo Wolf so ustanovili marca 2010 ob 150. obletnici skladateljevega rojstva. V zboru prepeva 25 pevk in pevcev pod vodstvom pevskega pedagoga, baritonista Aleša Marčiča. Glavni cilj njihovega delovanja je povezovanje različnih kultur z glasbo. Zbor posveča posebno pozornost obujanju spomina na pozabljene skladatelje in glasbenike, ki so bili na tak ali drugačen način povezani z Mariborom. Udeležil se je številnih domačih in tujih glasbenih tekmovanj, kjer je dosegal odlične rezultate. Leta 2016 je bil izbran za spremljevalni zbor Andrea Bocellija na koncertu v Ljubljani. Zbor deluje pod okriljem Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi iz Maribora, ki vzpostavlja harmonijo med slovensko in nemško kulturo na Štajerskem.

Zbor in društvo si prizadevata ohraniti multikulturni značaj mesta, ki ga je Maribor vso svojo zgodovino tudi imel. H gospodarskemu, družbenemu in kulturnemu razvoju mesta so namreč prispevali tudi ugledni meščani in meščanke nemškega oz. avstrijskega porekla. Pozabiti ali celo namerno zanikati, da je bil Maribor enako multikulturno mesto kot večina pomembnih srednjeevropskih mest, pomeni delati lastnim ljudem veliko škodo.

200. obletnico kapele na Piramidi, ki je že dolgo časa simbol Maribora, je komorni zbor obeležil kar z dvema koncertoma. V neposredni bližini kapele so izvedli koncert pesmi z vinsko tematiko (kapela stoji v vinorodnem okolišu) in s krstno izvedbo vinskih pesmi Iz naših vinogradov Dragutina Križanića. Drugi koncert je vezan na tematiko zavetnice kapele na Piramidi, Marije Brezmadežne (lat. Immaculata). Tega so izvedli v naši župnijski cerkvi, ki se ponaša z odlično akustiko in razkošnimi novimi orglami. (povzetek iz koncertne brošure).

Koncertni program je bil vrhunsko glasbeno doživetje skladb, ki so jih domači in tuji skladatelji različnih obdobij in stilov posvetili zavetnici kapele na Piramidi. Zbor in solisti so v solo nastopih ali duetih doživeto odpeli bolj, a tudi manj znane melodije Ave Marie, ki so s kora priplavale do nas in prav nežno zatipale v skrivne kotičke naših src. Mojstrsko orgelsko spremljavo nam je pričaral organist Matej Podstenšek. Krstno izvedbo novitete Pulchra ut Luna je prav za Komorni zbor Hugo Wolf in njegovega zborovodjo pripravil primorski skladatelj Andrej Makor, ki se je koncerta tudi udeležil.

Slavnostni gostje na koncertu so bili še: poslanec avstrijskega državnega zbora g. Walter Rauch, mag. Jože Protner, častni konzul Republike Avstrije in avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, ki je vse prisotne na koncertu tudi prijazno pozdravila. Tako Komornemu zboru H.W. kot kulturnemu društvu nemško govorečih žena se je zahvalila za zgledno čezmejno sodelovanje med Avstrijo in Slovenijo. To namreč omogoča stalen razvoj in poglobitev skupnih kulturnih aktivnosti. "Umetnost in kultura nas združujeta in bogatita" je še poudarila in vsem zaželela užitkov poln večer in lep adventni čas.

Avtor fotografij: Pušnik Matjaž

Zadnje objavljeno

Stik z nami

  • home Župnija Marija, Mati Cerkve Maribor - Pobrežje .
  • phone+386 2 4800110
  • mailmarijamaticerkve@gmail.com
  • mapKosovelova ulica 1A

Božja služabnica Cvetana Priol

Vabljeni k ogledu spletne strani:

Božja služabnica Cvetana Priol,

laikinja, trpinka in mistikinja.

 cvetanapriol.si